Book review ‘Omringd door Idioten: inzicht in de vier gedragstypes (of: Hoe hen te begrijpen die niet begrepen kunnen worden)

  • Schrijver: Thomas Erikson
  • Uitgeverij: HarperCollins
  • Jaar van uitgave: 2018 (herdruk: 2022)
  • ISBN: 978-9402710236
  • Vertaald uit het Zweeds: Omgiven av idioter
  • Mijn rating: 4,5/5
Welk kleur ben jij?

Korte inhoud: (volgens achterkant boek)

Het wereldwijde succes van bestsellerauteur Thomas Erikson, al meer dan 30.000 verkocht in Nederland en Vlaanderen.

Welke gedragsstijl is de jouwe? Drijf je collega je tot waanzin met zijn overdreven liefde voor details? Botst het gematigde karakter van je geliefde met je eigen enthousiasme? Sommige mensen beweren dat zij omringd worden door idioten. Zij begrijpen hun collega’s of familie niet, hoe ze ook hun best doen. Als je echter meer inzicht hebt in het gedrag van de ander, en dat van jezelf, kun je beter met de ander communiceren. Een veelgebruikte methode daarvoor is het aanduiden van gedragsstijlen met kleuren. Ben je bijvoorbeeld rood, dan wil je snel tot de kern van de zaak komen. Heb je voornamelijk gele kanten, dan ben je snel enthousiast, groen staat voor stabiliteit en blauwe eigenschappen hebben te maken met informatie en details. Thomas Erikson leert je om op praktische en eenvoudige wijze dit kleurenschema toe te passen. Omringd door idioten helpt je collega’s, vrienden en familie beter te begrijpen.

https://www.harpercollins.nl/9789402701449/omringd-door-idioten/

Mijn recensie:

Het fenomeen met de kleuren was me niet helemaal onbekend aangezien mijn man zich, in zijn leidersrol, al heeft laten beroepen op deze denkwijze om op deze manier te proberen een ideale combinatie te creëren in het personeel, om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. Geen makkelijke opdracht, lijkt me. Toen ik het boek zag verschijnen in een advertentie was mijn interesse gewekt om hier meer over te weten te komen. De uitgeverij was dan ook heel toegankelijk om me een recensie-exemplaar toe te spelen, waarvoor ik ze nog heel dankbaar ben!

En dit boek is verhelderend, op zijn minst! Het geeft (en heeft!) inzichten in ons als mens. Het toont aan hoe we kunnen samenwerken (of net niet) met mensen die een andere kleurcode hebben. (Ikzelf ben na het lezen hiervan overtuigd van mijn groene kleur!)

Erikson schetst op een heel leuke, heel duidelijke manier hoe elk kleur zijn voor- en nadelen heeft, hoe elk kleur onderling combineert of helemaal niet en dit schetst hij aan de hand van een aantal leuke, met momenten zelfs grappige, anekdotes!

Dit soort boek is niet iets dat ik normaalgezien zou kiezen maar doordat ik er al hier en daar mee geconfronteerd werd, vond ik het best interessant om toch wat meer te weten te komen over de mensen om me heen, maar ook over mezelf! En zoals gezegd, ik vond het verhelderend. Ik kende mezelf al redelijk goed maar nu kan ik ook plaatsen waarom ik bepaalde dingen zeg of doe of net niet (conflicten uit de weg gaan is dus heel ‘groen’!)

Ik raad dit boek aan iedereen aan die enerzijds in een firma werkt waar heel veel discussies zijn onderling tussen het personeel. Maar ook in de privésfeer kan je dit boek gebruiken als leidraad (of als informatief tool) voor relaties of vriendschappen te begrijpen. Om bepaalde mensen beter te leren kennen!

En, welk kleur denk jij te hebben? Laat het me weten als je het boek las!

What’s your colour?

English review:

Book review ‘Surrounded by idiots’ by Thomas Erikson

Thank you to the publisher @harpercollins_vlaanderen for this review copy!

Ever felt like you didn’t match with a colleague? You wanted to finish fast or maybe you just felt you needed more info? Or maybe someone told you, brutally, you played around too much? And did you hide behind your computer or did you laugh it away?

Well, these types of behaviour are all mentioned, into detail, in this book. Thomas Erikson, a behaviourist, analysed all the types of humans and gave them a colour code: red, yellow, green and blue.

In corporate life, these can be very informative as to create thé best working environment! But also in private life, if you wish to know whether or not you match with your friends or partner, this book can offer some answers! Whether you actually act upon them, that is your choice of course!

But it is a very good way to analyse people, to create the right group of people… it’s never black or white, nor gray… no, it is red, yellow, green or blue! 😆

Read this book if you want to get to know people (and yourself) better! And let me know what your colour(s) might be!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: