Recensie ‘Hemelrijk’

  • Schrijver: Chris De Stoop
  • Uitgeverij: De Bezige Bij
  • Jaar uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 191
  • ISBN: 978-9403194707
  • Cover ontwerp: iStock
  • Mijn rating: 5/5
Hemelrijk

Korte inhoud: (dutch review, short english review below)

In Hemelrijk vertelt Chris de Stoop het onthutsende verhaal van een zorgcentrum dat, na het bezoek van een sinterklaas, catastrofaal door coronabesmettingen getroffen wordt. 

In het hart van de Kempen, op de hei, breekt een helse tijd aan wanneer een zorgcentrum na het bezoek van de goede sint getroffen wordt door corona. De sint, mantelzorger voor zijn oude moeder, wordt als ‘superverspreider’ bestempeld en is een moment lang wereldnieuws. 
Honderden verzorgingstehuizen kampten met grote uitbraken, duizenden bejaarden stierven als vliegen, maar dit waargebeurde verhaal van een mantelzorger roept nu indringende vragen op over wat er echt gaande was. Hoe is het als je goed wilt doen maar kwaad aanricht? Wat is de nasleep van schuld en schaamte? Waarom is de ene mens minder mens dan de andere? 
Chris de Stoop, zelf jarenlang mantelzorger, met ook een coronadode onder zijn naasten, brengt een ingetogen kroniek van het drama, vermengd met zijn eigen familie-ervaringen. Een persoonlijk, ontroerend portret van binnenuit.

Recensie:

“Het lijkt op het eerste gezicht naargeestig dat de bewoners uitkijken op een begraafplaats waar ze misschien zelf al vlug zullen terechtkomen, maar vele gaan er graag wandelen.”

In zijn eigen eerlijke en vooral ongezouten taal, brengt Chris De Stoop hier het verhaal over een man, Guido, die zich al jaren inzet voor zijn medemens. Als mantelzorger voor zijn moeder, iets wat de schrijver zelf ook was voor zijn eigen moeder en zich dus in Guido’s situatie kan verplaatsen, wil hij iets teruggeven aan het woonzorgcentrum dat al zo lang de zorgen over zijn moeder op zich neemt. Hij speelt Sinterklaas, ten tijden van corona. Een moeilijk jaar was al voorbij gegaan met die vreselijke pandemie, waar mensen zich moesten isoleren en waar vooral de oudere bevolking grotendeels het slachtoffer.M van bleek te zijn. Guido komt dan graag verkleed als Heilig goed man de mensen entertainen, ze hebben het verdiend. Maar dan blijkt Guido zelf met corona besmet te zijn en hoort hij via de media dat hij een superverspreider blijkt te zijn…

Dit is een pakkend en ontroerend geschreven relaas over de man die bijna aan de galg werd gehangen, omdat ie zijn goed hart had getoond. Zonder enig bewijs, zonder enig gesprek, werd hij als dé oorzaak (als dader) bestempeld als diegene die doden op zijn geweten heeft. Chris De Stoop toont in dit boek aan hoe makkelijk het is iemand aan de schandpaal te zetten, welke (vuile) rol media hierin speelt en hoe belangrijk het is dialoog aan te gaan vooraleer iemand eens stempel op te drukken!

Het boek is ook een manier om ons te tonen hoe erg woonzorgcentra te lijden hadden (hebben!) onder het personeelstekort van voorheen, nu versterkt door het uitvallen van het bestaande personeel na corona besmettingen. Schrijnende taferelen boden zich aan. Stagiaires dienden in te vallen. En dit terwijl iedereen moe gewerkt, zwalpend op de benen, alles doet om de verzorging te voorzien voor hun bewoners!

Dit is een prachtig geschreven boek met een jammer genoeg schrijnend thema. Chris De Stoop is makkelijk één van mijn favoriete schrijvers van deze eeuw! Hij brengt het met veel passie, maar ook met ontroering. Zijn eigen ervaringen helpen hierbij duidelijk.

Hopelijk is het zwaaien aan de ramen gedaan bij de woonzorgcentra vanaf nu. Maar symbolisch is de mooie cover van dit boek wel!

Short english review:

During the corona pandemic, especially the first two waves when we didn’t have any vaccines available, we all heard stories about the elderly citizens dying. They were the weak population, they were the ones hit the worst by this disease. And nursing homes were sources of virus spreading. The author tells the story about blaming and about media reports pointing fingers to one person, someone who dressed as ‘Sinterklaas’ and became known as a superspreader in a nursing home in Mol, Belgium. But was he to blame? Was he really the cause of all the contagion and 34 deaths? Did one small, covid safe, party really start an outbreak? In his own honest style, De Stoop writes about the care we take of our parents and how low staffed nursing homes (in Belgium but probably anywhere else) are. A touching and moving story about caretaking during a pandemic! Worth the read!

Interview met Chris De Stoop:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/02/03/chris-de-stoop-het-falen-in-de-woonzorgcentra-tijdens-corona-i/

Website uitgeverij:

https://www.debezigebij.nl/boek/hemelrijk/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: