De Kiekeboes 1. De Wollebollen

  • Bedenker / illustrator: Merho
  • Uitgeverij: Standaard Uitgeverij strips
  • Jaar uitgave: 2003 (origineel 1977)
  • Aantal pagina’s: 46
  • ISBN: 978-9002216077

https://www.standaarduitgeverij.be/product/1-de-wollebollen-9789002245664/

Review:

Het allereerste album van de familie Kiekeboe!

Oorspronkelijk verschenen in 1977 en toen merkte je duidelijk nog de invloed van vele andere stripreeksen door het fantasy element dat in deze strip terug te vinden is.

Als de familie Kiekeboe een picknick in het bos organiseren gebeuren er allerlei eigenaardige dingen, die blijkbaar enkel Fanny ziet waardoor niemand haar gelooft! Hun auto is plots klein, dan weer de normale grootte en er schieten allerlei rare bolletjes door het bos net voor de voeten. Ze ontmoeten er ook een rare man in een gestreept pak dat Konstantinopel wil aanpakken nadat die per ongeluk zijn bal in het gezicht van deze man, die Baltazhar blijkt te heten, heeft doen belanden. En Fanny vindt dan ook nog eens een rood pluizig popje dat ze besluit mee te nemen naar huis als de picknick erop zit.

En zo begint het eerste avontuur van de familie die later zoveel harten zou stelen en dat tot in 2023 in de handen van Merho een schare fans zou bijeen brengen! Een gewone familie dat in een gewoon huis in een gewoon dorp in een klein landje woont maar dat de grootste avonturen zal beleven…

En in ‘De Wollebollen’ is dat een avontuur van heksen, kennismaking met de dame in het rood, de slechterik Balthazar en een aantal milieubewuste wezentjes die echter voor andere doeleinden worden ingezet! Het is aan de bekende familie om hier hun eerste avontuur te beleven en op zoek te gaan naar de waarheid!

Hoewel het album in 1977 verscheen bleek toch ook al toen een zeker bewustzijn dat de mensheid zijn omgeving zwaar vervuilde, zeker in het bos waar ze hun afval gewoon achterlieten. En het moet gezegd zijn, Merho was ook zijn tijd ver vooruit door ook héél sterke vrouwelijke personages naar voren te brengen. Hoewel hier de stereotiepe man-vrouw relatie toch nog wel naar voor komt (Charlotte die liever soep maakt in plaats van op onderzoek te gaan met haar nieuwsgierige tienerdochter) merken we wel dat er een zekere opstandigheid is bij de vrouwen die in de typische ‘huishoudelijke rol’ werden gedrukt. Pas bij ‘Het Lot van Charlotte’ zal de emancipatie van de vrouw echter in deze reeks volledig tot uiting komen!

En je merkt ook aan de tekenstijl dat ook hier Merho nog aan zijn beginjaren bezig was. De tekeningen zijn nog naïef en redelijk oubollig (misschien niet het correcte woord) en hebben zeker nog ruimte gehad voor groei (wat gelukkig ook gebeurt naarmate de reeks verder vordert).

Maar waar Merho zelfs al in uitblonk in dit eerste album: zijn auto’s die hij heel realistisch uittekent. Je herkent duidelijk wanneer het een Citroën Diane is, een Mini Cooper, een BMW of de Opel Kadett waar de familie jaren zal mee rijden! (Opvallend, behalve de Roze Rolls uit het gelijknamige album later, hebben de familie quasi altijd met rode wagens gereden! Ok, in Prettige Feestdagen kozen ze voor een blauwe!) En ook zijn het altijd ‘gewone’ automodellen van het ‘gezinsmodel’ die de familie kozen, eender uit welk merk (Opel, Ford, Toyota… heb me altijd afgevraagd of Merho werd gesponsord of door de automerken werd gevraagd om hun auto’s in the picture te zetten! Het viel ook op bij de veel latere albums dat ze telkens met een ander model van Toyota reden in elk nieuw album… een folie’ke van Merho zelf?)

‘De Wollebollen’ is zeker niet het beste album in de reeks hoewel het wel de toon zet van hoe dit gezin zijn avonturen zal beleven. Merho heeft dan ook in de ganse reeks vaak verschillende genres uitgeprobeerd: fantasy, horror, science-fiction zelfs… maar vooral misdaadverhalen…

Dit was alvast een héél goed begin! Maar de reeks werd vanaf hier alleen maar beter! 🙂

De originele cover

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder