Lentekind

  • Auteur: Harmen van Liemt
  • Uitgeverij: Uitgeverij Meulenhoff / Uitgeverij Lannoo
  • Jaar uitgave: 2024
  • Aantal pagina’s: 318
  • Coverdesign: Moker Ontwerp
  • ISBN: 978-9029089173

https://www.meulenhoff.nl/producten/lentekind-9789029089173

Review:

Woody groeit op in een vrijdenkend en liefdevol gezin, als jongste van drie, in een klein dorpje in Nederland, aan de Ijssel. Al snel weet hij dat hij nooit in dat dorp zal blijven wonen en dat hij naar de grote stad wil verhuizen. Met zijn zus Lara heeft hij een heel innige band, met zijn broer Ben doet ie het ook heel goed. Als Ben in Amsterdam studeert komt Woody graag langs om eens een weekend bij hem en zijn huisgenoten te verblijven en het studentenleven op zijn jonge leeftijd te mogen ervaren.

We zien Woody opgroeien en volgen zijn leven waarin hij een relatie aangaat met Renée, die dolverliefd is op deze mooie jongen. Maar Woody voelt dat hij iets mist, hoewel hij Renée héél graag ziet. Hoe ouder hij wordt hoe meer hij beseft dat zijn relatie met Renée geen lang leven beschoren is, dat hij verlangt niet iets anders in zijn leven. Naar iemand anders. Woody valt op jongens. Maar hoe moet hij dit thuis en aan zijn vrienden, die nogal stoer doen over hun veroveringen en hun liefdes- en seksleven, duidelijk maken?

En terwijl hij worstelt met zichzelf komt er een grotere klap aan die ervoor zorgt dat Woody zichzelf op de achtergrond houdt. Zijn grote zus Lara wordt heel zwaar ziek. Hun broer-zus-relatie wordt dieper maar tegelijk ook pijnlijker naarmate Lara zieker wordt. Plots moet Woody sneller in zijn volwassenheid treden terwijl hij intussen met vragen blijft zitten over wie hij nu echt is. Woody’s zoektocht naar vrijheid is bezaaid met de nodige hindernissen.

Lentekind is een krachtig coming-of-age verhaal van een jongen die zijn weg in het leven moet zoeken terwijl hij intussen met harde, rauwe thuissituatie moet leren omgaan. Het leven gaat niet over rozen, zegt men wel eens. De balans tussen leven en dood, plezier en verdriet is vaak héél dun. En in dit boek worstelt het hoofdpersonage vooral met het willen gezien worden en zichzelf weg te stoppen om alle aandacht aan zijn zus te geven.

En hoewel dit boek geschreven is met héél veel smart en verdriet tussen de lijnen zien we ook een héél mooie liefde openbloeien, tussen broer en zus maar ook voor het leven, hoewel de dood altijd op de achtergrond komt loeren.

Harmen Van Liemt debuteerde met dit prachtige boek en toont alvast dat hij voor de toekomst heel wat moois in zijn mars heeft. Ik ben alvast fan van dit boek.

Dank aan Uitgeverij Meulenhoff voor dit vooruitexemplaar dat ik mocht ontvangen en dat ik de kans kreeg om zowel in Harmens literaire kronkels als in Woody’s diepste innerlijke gedachten mocht wentelen. Een warm bad aan liefde overheerst in dit prachtig boek!

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder