Classical Queers

  • Auteur: Johannes Wirix-Speetjens
  • Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts
  • Jaar uitgave: 2024
  • Aantal pagina’s: 224
  • Coverontwerp: Rouwhorst + Van Roon
  • ISBN: 978-9464983586

https://www.borgerhoff-lamberigts.be/shop/boeken/classical-queers

Review:

De queer-geschiedenis is niet de fraaiste en terwijl ze nog geschreven wordt merken we opnieuw een kentering. Hoe belangrijk marsen en prides blijven, om te vechten voor rechten voor je identiteit en je gender en voor wie je bent of van wie je houdt, blijkt vooral in hoe we momenteel terug in een angstige situatie worden geduwd met opkomst van extreem rechts dat er alles aan wil doen om onze rechten af te nemen!

Vandaar dat boeken dat Johannes Wirix-Speetjens schreef dan ook zó belangrijk is! Door negentien verhalen te vertellen van queer mensen in de geschiedenis (veraf en dichterbij) en door de situatie te schetsen hoe men op dat moment keek naar queers en transmensen zien we het belang in van het blijven vechten en te blijven streven naar een tolerantere wereld!

Van Filips van Orléans die zich graag als vrouw verkleedde aan het hof van zijn broer, de Franse koning Lodewijk XIV (de Zonnekoning), Tsjaikovski (wist ik helemaal niet!), Oscar Wilde (die een gevangenisstraf moest uitzitten na een schertsvertoning van een proces), Marcel Proust (die zijn moeders madeleinen niet alleen kon smaken) tot nog een aantal bekende namen als Freddie ‘Queen’ Mercury en Harvey Milk (als je de film Milk nog niet hebt gezien, zeker eens naar kijken! Aanrader!)

Stuk voor stuk zijn dit dé historische figuren die allemaal in de kunsten- en cultuurwereld actief waren én deel uitmaakten van een queercommunity.

Classical Queers leest snel, leest vlot, is informatief en vooral het bewijs dat zij die ‘ons’ voorgingen pionierswerk deden, door op te komen voor hun rechten, door lief te hebben wie ze lief hadden en door naar voren te komen, al dan niet actief!

Ik leerde bij, ik herkende veel, ik las dit graag! En ook al ben je geen lid van de community, maar een ally of gewoon nieuwsgierig… dit boek raad ik iedereen aan! En vooral, dit is het soort boeken dat ik vooral in scholen zou willen zien om inclusiviteit bij de jeugd bij te brengen, zonder belerend te zijn, zonder dwang… maar om gewaarwording en vooral aanvaarding bij te brengen!

Juni is ook Pride month en dit boek komt dan ook net op het goede moment uit. Via Klara (en andere kanalen) kan je ook naar de podcast Classical Queers luisteren van Johannes Wirix-Speetjens. Ik weet alvast wat mijn volgende podcast wordt tijdens mijn wandelingen.

Klara Podcast

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder