Kiekeboe 50. Afgelast wegens ziekte

  • Bedenker / illustrator: Merho
  • Uitgeverij: Standaard Uitgeverij strips
  • Jaar uitgave: 1991
  • Aantal pagina’s: 46
  • ISBN: 978-9002-64385

https://www.standaarduitgeverij.be/product/50-afgelast-wegens-ziekte-9789002246449/

Review:

De Kiekeboes hebben iets te vieren, hun vijftigste album is een feit! Om er een feestelijke toets aan te geven gaat Merho naar het buitenland om nieuwe locaties te zoeken waar hij hun nieuwste avontuur kan laten doorgaan, af en toe stuurt hij een postkaartje met een nieuwe locatie.

Maar Marcel heeft echter niks te vieren. Want hij heeft net van zijn huisarts te horen gekregen dat hij maar enkele dagen meer te leven heeft, door een uiterst zeldzame ziekte. De rest van de familie is hiervan echter niet op de hoogte en snappen niks van Marcels gedrag.

Ondertussen denken de Van der Neffes dat zij de reeks van Kiekeboe kunnen overnemen en Leon komt met enkele ideeën af! En wie is die vervelende man die zichzelf als ‘Grootste Kiekeboe fan’ bestempelt, Constant van de Weeromstuit?!

Kiekeboe wil echter zijn familie niet zomaar achterlaten dus beslist hij een stervensbegeleider in te schakelen, Verdoodt! (dit leidt alweer tot één van de meest iconische dialogen tussen beide heren)

Dan moet Marcel beslissen tussen begraven worden of gecremeerd worden (Niet tevreden, as terug!) en Verdoodt neemt hem mee naar de firma Exit!

Om het album toch een beetje avontuur te bezorgen beslissen Fanny en Konstantinopel, samen met Balthazar, in te breken bij Merho en een aantal tekeningen te stelen uit de kluis. Deze tekeningen zijn verhaallijnen uit oudere albums die het niet hebben gehaald in de strip, van ‘De Zaak Luc Raak’ over ‘Album 26’ en zelfs een toekomstblik van ‘De Kiekeboes tien jaar later’!

Dit is zowat het buitenbeentje en het genetische vervolg van ‘Album 26’ waarin geheimen van het stripverhaal worden uitgelegd door de stripfiguren zelf. De vele woordspelingen rondom dood en begrafenissen en cremeren zijn alweer allemaal stuk voor stuk goed gevonden en bewijzen nog maar eens de humoristische geest van de tekenaar zelf! En net zoals in ‘Album 26’ maakt Merho het meta door zichzelf te laten te pas komen in het verhaal zelf!

Na dit album is er nooit meer iets dergelijks verschenen, jammer genoeg (het 100ste album: 99 Plus was ook een buitenbeentje maar had toch niet dezelfde charme als deze en ‘Album 26’!)

En overleeft Marcel Kiekeboe dit album? Ontdek het zelf!

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder