De Kiekeboes 26. Album 26

  • Bedenker / illustrator: Merho
  • Uitgeverij: J. Hoste N.V. / Standaard Uitgeverij strips
  • Aantal pagina’s: 46
  • Jaar uitgave: 1984
  • ISBN: 978-9050150268

Review:

Verkozen in 2014 tot beste stripverhaal door Radio1, Boek.be (wijlen) en stripgids!

We weten dat Merho al eens graag een album durft te maken dat uit de band van de normale stripverhalen springt. Ook Album 26 (het feit dat het titelloos is zegt op zich al veel) is er zo eentje. Later zullen nog wel een aantal albums volgen die op zijn minst ‘merkwaardig’ genoemd kunnen worden. Met dit album bewees hij in 1984 al dat hij een genie is qua stripverhalen schrijven, tekenen en vooral vertellen!

In Album 26 krijgen we een beeld achter het maken van een stripverhaal. Kiekeboe gaat rechtstreeks in tegen zijn geestelijke vader, Merho. Deze laatste speelt dan zelf ook een heel prominente rol in dit verhaal. We zijn getuige van hoe tekstballonnen werken, hoe scenario’s belangrijk, hoe we aan stand-ins komen, we mogen zelf delen tekenen en inkleuren en het verhaal krijgt zodanig veel wendingen dat het eigenlijk bijna ongeloofwaardig wordt. Van blackfacing tot ongeloofwaardige scenario’s, van Driekoningen in de zomer en heel wat ontevreden stripfiguren die eigen inspraak willen… we krijgen het allemaal in deze ‘making of’ die een verhaal op zich is!

Merho is en blijft de top als het gaat over vertellen van de ‘speciallekes’! Hij deed dit later ook in ‘Afgelast wegens ziekte’ waar hij zelfs enkele ‘deleted scenes’ van dit verhaal laat verschijnen (zie mijn recensie voor album 50 eerder op mijn blog) maar ook verhalen zoals 99Plus, The Simstones, De Wereld volgens Kiekeboe en De Heeren van Scheurbuyck maken deel uit van deze ‘buiten reeks maar toch binnen reeks’ stripverhalen!

Ik heb nog de originele versie in mijn bezit maar heb me altijd afgevraagd of in de vernieuwde versie die later is verschenen ooit enige updates zijn aangebracht aan het verhaal… want in 1984 was ‘woke-cultuur’ nog geen groot ding en mocht het woord ‘neger’ (sorry!) nog worden gebruikt… hoewel ook toen al blijkbaar commentaar kwam op het gebruik van een zwarte persoon waardoor Merho dus aan ‘blackfacing’ deed, maar hij strafte dit dan ook zelf af in de strip… go found out!

Een favorietje uit de reeks!

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder