Wat je weten moet

  • Auteur: Tine Bergen
  • Uitgeverij: Uitgeverij Vrijdag
  • Jaar uitgave: 2024
  • Aantal pagina’s: 206
  • Coverdesign: Studio Rubio
  • ISBN: 978-9464342338

https://www.uitgeverijvrijdag.be/product/12372695/wat-je-weten-moet

Review:

Als een moeder en haar dochter op de achterbank op de vlucht is, langs de route du soleil richting België, start een psychologisch dramatisch verhaal.

Nadat Lea haar relatie stopzet met haar man Jorge, vlucht ze met hun zesjarige dochter Alice naar het zuiden van Frankrijk, waar haar moeder al jaren woont. Hoewel de relatie tussen beide gespannen lijkt, lijken ze elkaar nodig te hebben.

Daar ter plekke denkt ze een rustig leventje te kunnen leiden maar al snel voelt Lea bedreigingen langs alle kanten, van haar moeder, van haar ex en van de buurman die op de meest ongepaste momenten in haar en haar dochters buurt lijkt te zijn.

Hoe zal Lea haar angst en haar wantrouwen overwinnen? Door opnieuw op de vlucht te gaan? Of moet ze op zoek gaan naar haar ‘Atlantis’, haar rustplek?

Het boek switcht van flashbacks naar het heden en soms nog verder naar het verleden om geleidelijk aan te schetsen wat er echt aan de hand is en waarom Lea uiteindelijk wegvlucht uit Frankrijk en vooral van zichzelf! Het verhaal kan door die switches soms wat warrig overkomen, zeker ik het begin is het een beetje zoeken naar wanneer wat aan de hand is, maar eens je daar aan gewend bent voel je een zekere spanning opbouwen in het verhaal.

Tine weet met korte hoofdstukken en een aantal duidelijk aparte personages haar lezers wel vast te houden en doet dan ook haar best (en het lukt) om pas op het einde te weten te laten komen hoe en wat er echt aan de hand is!

Hoewel het boek duidelijk een beklijvend verhaal voorstelt, er wel degelijk een thriller element aan vasthangt zou ik het persoonlijk niet in die categorie onderverdelen. Ik vind dit eerlijk gezegd meer als psychologisch drama fungeren waarbij moederschap en verdriet centraal staan! En dat is het genre waar Tine het sterkst in is vind ik, nadat ik ‘Hoe je Vader verliezen’ las waarin verdriet en verlies centraal staan.

Dat wil niet zeggen dat er geen spanning te vinden is in dit verhaal want je bent je constant aan het afvragen wat er aan de hand is, waarom Lea en haar dochter nu op de vlucht zijn en wat haar ex, haar moeder en diens buurman nu echt van plan zijn en wat Lea zo angstig maakt!

Ik mocht een aantal weken geleden deelnemen aan het bloggersevent van de release van ‘Wat je weten moet’ in Antwerpen, bij Uitgeverij Vrijdag. Tine werd geïnterviewd door Valerie (van Valeriesboekenwereld op instagram) en werd muzikaal begeleid door Sigi Thewis. Toen las Tine stukjes voor uit haar boek waarin al duidelijk werd dat het boek heel wat mensen zal aanspreken. Tine sprak over hoe ze de weg naar Atlantis uittekende en vooral iets over het zoeken naar haar ‘zebra’. Ik ben alvast nog geen zebra tegengekomen, nochtans moet ik daarvoor niet naar de savanne, naar’t schijnt! En dan was er een quiz die volgde… die was grappig en goed gevonden maar potverdrie, niks gewonnen 😅

Enkele sfeerbeelden ⬇️

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder