Lavinia

  • Auteur: Ursula K. Le Guin
  • Uitgeverij: Boekerij / Uitgeverij Lannoo
  • Jaar uitgave: 2023
  • Aantal pagina’s: 333
  • Originele titel: Lavinia (2008)
  • Vertaling: De Vertaalzusjes
  • Coverontwerp: DPS Design & Prepress Studio
  • ISBN: 9789022598719

https://www.boekerij.nl/producten/lavinia-9789022598719

Review:

Hoewel Lavinia een ‘out my comfortzone’ boek is bleek het veel beter dan ik had verwacht eigenlijk, puur omdat het fantastisch geschreven is! Ik weet dat Ursula K. Le Guin zich vooral met science-fiction bezig hield en deels wat fantasy, dus dit was iets onverwachts vind ik persoonlijk van deze schrijfster. Maar net als vele anderen waagde ook zij zich aan het herschrijven van een mythe uit de Grieks-Romeinse mythologie en fixeerde zich vooral op een zij-personage in plaats van op de hoofdpersonages uit deze reeks. Lavinia speelt een ietwat kleinere rol in de Aeneis, geschreven door Vergilius.

De jonge Lavinia wordt oud genoeg om te trouwen maar zijzelf ziet niks in geen enkel van de mogelijke kandidaten die zich aanbieden, waaronder ook Turnus, de koning van de Rutuliërs, waar ook haar moeder vandaan kwam. Haar moeder is dan ook heel hard voorstander van het huwelijk tussen deze twee. Maar Lavinia kan haar vader, koning Latinus, overtuigen om haar nog wat tijd te geven om te beslissen want bij één van de heilige plekken kreeg ze visioenen van een man, die uiteindelijk de schrijver Vergilius blijkt te zijn, dat er een goede kandidaat onderweg is naar Latium. En een waarschuwing dat ze zeker niemand mag trouwen uit Latium. Maar trouwen met de man die onderweg is, een Trojaan die zijn stad is moeten ontvluchten na de inval van de Grieken, betekent wel dat er een oorlog zal gevoerd worden. Deze man is Aenaes!

Vergilius beschrijft in zijn laatste ontmoeting met Lavinia hoe deze oorlog zal verlopen en in detail voegt hij er de doden aan toe die zullen vallen! En alles zal beginnen met een hert…

Zoals ik ook bij The Pelenopiad schreef in mijn recensie, ben ik niet gekend met de heldendichten uit de Griekse en Romeinse mythologie en ik ben er ook niet van overtuigd dat ik ze graag zou lezen. (Misschien moet ik het echt wel eens proberen) Dat maakt natuurlijk dat ik de personages ofwel enkel van horen zeggen ken ofwel uit film of misschien zelfs uit stripverhalen, maar verder ken ik niks van deze wereld.

Ik heb dan ook besloten dit verhaal te lezen als een fantasy-verhaal, waardoor het voor mij veel leesbaarder was dan dat ik allerlei opzoekingswerk moest doen over het origineel gedicht. (iets wat ik natuurlijk sowieso wel heb gedaan want zo nieuwsgierig ben ik dan natuurlijk wel weer)!

Maar wat me vooral in dit boek aantrok was de prachtige cover die ontworpen was voor het boek! Met Lavinia op de front en de uil die ze op haar hand laat rusten. We zien Lavinia van achteren aan en dat zorgt voor een extra mysterieuze toon aan dit boek!

Voor de fans en kenners zal dit sowieso een fantastisch te lezen boek zijn! De laatste jaren verschenen heel wat boeken die de oude mythologieën hebben herschreven (ik denk maar aan Circe van Madeline Miller) dus waarschijnlijk komen er de komende periode nog wel een aantal van die boeken bij in mijn collectie, al was het maar puur uit nieuwsgierigheid én omdat die heel vaak aangeraden worden via de nodige social media kanalen!

Maar zoals gezegd was dit boek een verrassing voor me. Ik begon met een klein hartje te lezen maar voor ik het wist had ik het boek uit en dat bewees alweer eens dat ik me niet graag laat vastpinnen op één genre om te kunnen van genieten!

Dus wie nieuwsgierig is of wie gewoon graag hervertellingen leest, dit is je boek!

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder