Als wij schurken waren

  • Auteur: M.L. Rio
  • Uitgeverij: Uitgeverij Rainbow (origineel Atlas Contact)
  • Jaar uitgave: 2024
  • Aantal pagina’s: 424
  • Coverdesign: Bij Barbara
  • Originele titel: If we were villains (2017)
  • Vertaling: Anne Jongeling
  • ISBN: 978-9041715968

https://www.rainbow.nl/boek/3011/m-l-rio-als-wij-schurken-waren.html

Review:

Oliver Marks heeft tien jaar in de gevangenis gezeten en komt eindelijk vrij. Hij wordt op de dag van zijn vrijlating opgewacht door de detective, Colborne, die hem destijds heeft opgesloten. Deze nadert zijn pensioen en wil nu eindelijk weten wat er écht gebeurd is waardoor Oliver in de gevangenis is terechtgekomen.

Tien jaar daarvoor, in 1997, is Oliver een student aan een exclusief conservatorium, als Shakespeare-acteur weet hij zichzelf goed te weren. Hijzelf komt niet uit een rijke familie, in tegenstelling tot vele van zijn medestudenten, en daardoor is hij een beetje een buitenbeentje. Maar met zijn vriend James deelt hij een kamer in ‘The Castle’ en de andere vijf studenten uit zijn jaar leveren allemaal hun bijdrage tot de vertolkingen van de werken van ‘The Bard’!

Maar plots veranderen de machtsverhoudingen tussen de vrienden als rollen plots anders worden ingedeeld en jaloezie een grote rol begint te spelen. Plots worden vrienden vijanden! Plots wordt vriendschap rivaliteit!

En dan valt er een dode! Één van de groep wordt dood aangetroffen in het meer na een feestje waarbij niemand zich exact herinnert wat er allemaal is gebeurd, behalve dan dat Oliver met het meisje van de dode Richard werd gezien, kussend op de trap richting zijn kamer!

Het schooljaar gaat verder maar er is een wantrouwen geslopen in de vriendenkring en iedereen verdenkt iedereen. Maar wie is de dader? Heeft Oliver Richard echt vermoord?

“Alles is voorbestemd, zelfs de val van een mus.”

Dit is een boek waar ik eigenlijk al heel lang naar uitkeek zonder echt te weten wat ervan te moeten verwachten. Ik geef toe: deels van de aantrekkingskracht van het boek was de fantastische cover met het dode musje erop (vandaar dat ik ook die ene quote hier heb vermeld!). Ik weet dat in de Engelse versie ook een limited edition verschenen is destijds. Toen uitgeverij Rainbow met deze economische editie uitkwam en ik de kans kreeg om een mooie box te krijgen van de uitgeverij met boek en een aantal goodies (zie hieronder) en een leuke boekenlegger was ik héél gretig want ik wou dit boek dolgraag lezen.

En ik was verrast want zoals gezegd, ik had geen verwachtingen van wat het me kon bieden. Als fan van Shakespeare is dit boek zeker een aanrader, als niet-fan kan het vaak een beetje vervelend lezen want de hoofdpersonages leven in het hoofd van hun Shakespeare personages waardoor ze vaak quotes uit de tragieken van de bard tegen elkaar uiten. Dit maakt dat dit boek zeker niet voor iedereen zal zijn tenzij je je kennis van Shakespeare een beetje wilt uitbreiden! (doen!)

Naast dit allemaal is dit zowel een whodunnit als een liefdesverhaal en tegelijkertijd een coming of age story! Dus al deze elementen zorgen er zeker voor dat het boek héél leesbaar is. Ik las onlangs dat het tot het genre van ‘Dark Academia’ behoort, een genre waarvan ik de term nog niet kende. Maar het is een genre dat ik eventueel nog wel verder wil ontdekken.

Alvast dank aan Uitgeverij Rainbow voor dit leesexemplaar! Ik heb ervan genoten!

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder