De Kiekeboes 42. De Spray-Historie

  • Bedenker / illustrator: Merho
  • Uitgeverij: J. Hoste n.v. / Standaard Uitgeverij strips
  • Jaar uitgave: 1989
  • Aantal pagina’s: 46
  • ISBN: 978-9050150802

https://www.standaarduitgeverij.be/product/42-de-spray-historie-9789002242441/

Review:

De eerste strip waar reclame in voorkomt! Zo wordt deze aangekondigd door Marcel Kiekeboe zelf voor het verhaal zelfs maar enigszins begint, in een soort van voorwoord. (Dit had Merho al eerder in vroegere stripalbums toegepast, onder andere ook in Het Lot van Charlotte)

Om het contract te tekenen zodat de reclame tussen het verhaal in kan verschijnen (laten we eerlijk zijn, dit album verscheen op het moment dat ook in België commerciële tv verscheen, toen was dat VTM nog alleen maar, en Merho gebruikte zijn strips om dit soort dingen in te verwerken, ook vaak als commentaar wat vooral duidelijk is aan de reclames die ertussen verschijnen!) belt een jonge yuppie kerel aan de deur, Bas Ketbal! De man is jachtig, onstuimig en grijpt de kansen als ze zich voordoen! Een go-getter, dus! Maar hij ziet toch nog kans om Fanny te verleiden tot een etentje!

Vooraleer het zover is moet Fanny bij dokter Tampon babysitten. Terwijl ze op de kinderen past wordt er echter door een spierbundel binnen gebroken bij de dokter en kan ze hem wegjagen. De politie gelooft haar niet maar zij weet wat ze gezien heeft. En ze vindt dan ook op de plek waar de kerel stond een soort van plastic kaart terug met een gespierde arm op afgebeeld. Via Bas Ketbal leert ze dat dit een kaart is die toegang verleent tot een heel exclusieve gym. Als ze op onderzoek gaat in de gym komt ze echter in de problemen want ze leert niet alleen dat er een illegale handel in hormonen worden verkocht, ze belandt ook nog eens bij de man die alles organiseert en wordt gevangen gezet.

Ook Marcel Kiekeboe heeft een bijverdienste, hij moet elke dag dedeo van Pro-deo gebruiken en zich laten ruiken door een professionele ‘ruikster’ van de firma. Maar Marcel staat nog een grotere verrassing te wachten als Moemoe met een bekentenis komt!

En zoals gezegd, tussendoor laat Merho zijn humor extra hard gelden door reclameblokken te voorzien voor waspoeder, het openbaar vervoer, babypoeder en het weekblad Toproddel… de reclames zijn hilarisch en zorgen voor een extraatje op komedie-vlak… (vooral naar het einde toe als reclame en het lopende verhaal in elkaar overlopen!)

Dus ja, alweer een heel grappige maar vooral héél typische Kiekeboe-strip met misverstanden en toevalligheden en vooral opnieuw woordspelingen (vooral de namen zijn altijd grappig!)

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder