De Kiekeboes 41. De Bende van Moemoe

  • Bedenker/illustraties: Merho
  • Uitgeverij: J. Hoste n.v. / Standaard Uitgeverij strips
  • Jaar uitgave: 1988
  • Aantal pagina’s: 46
  • ISBN: 978-9002249051

https://www.standaarduitgeverij.be/product/41-de-bende-van-moemoe-9789002249051/

Review:

Nadat Jozefien Moemoe Kiekeboe en een vriend van haar Achille de Kneuter elkaar ontmoeten in een park en klagen over hun te lage pensioen, worden ze door een politieagent uitgekafferd dat ze op het gras lopen en even later overvallen terwijl ze op een bankje even rusten. (Waar is de politie als je ze nodig hebt?)

Achille heeft echter een plan om een kleine bijverdienste te starten, maar daarvoor dienen ze wel over te gaan tot een ietwat onorthodoxe (zeg maar: misdadige) manier van leven. Achille kent wat van bontjassen af en ziet een kans om door ze te stelen in tea-rooms deze dan door te verkopen. Hij vraagt er nog een vriendin bij, Mie Rakel!

Hun plannetje werkt als volgt: de dames gaan met een goedkope jas binnen in de tea-room, Achille geeft een briefje door via de ober om te zeggen welke jas ze het best kunnen nemen, de dames rekenen af en vertrekken… met een andere jas, een duurdere jas! Maar de politie is hen echter al heel snel op het spoor!

Op dat moment leert Fanny Kiekeboe een milieubewuste jongen kennen, Aart Appel. Zij beginnen een nogal drastische campagne tégen bont, want daar moeten heel jonge zeehondjes en andere dieren voor sterven!

En Charlotte, die mag gaan soliciteren bij een kledingboetiek, een jobje dat ze via het uitzendbureau Nu en Dan van Alain Provist kan bemachtigen. Hoewel ze eerst afgewezen wordt, door haar looks, beslist ze over te gaan tot een make-over! Eentje waar Marcel dan ook weer jaloers op wordt. En Moemoe? Die zou ook wel eens een nieuwe look kunnen uitproberen!

Bijna dertig jaar oud en toen werd al over het pensioen probleem blijkbaar gesproken. Dus zoveel verandert er nu ook weer niet blijkbaar! Maar dit is opnieuw een heerlijk album in één van Vlaanderens beste stripreeksen ooit gemaakt! Woordspelingen zijn top (Mie Rakel waarop Moemoe zegt: Ik heb al veel over u gehoord maar ik geloof er niks van natuurlijk!)

Ik zal niet beweren dat dit één van de betere albums is van de reeks, daarvoor vind ik het tweede deel een beetje erover… Maar de inventiviteit van ‘De Bende van Moemoe’, ontsproten aan het brein van Merho is zeker en vast de moeite waard om deze strip nog eens herlezen te hebben!

Trouwens er komen er nog meer aan deze maand!

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder