Thorgal 15. De meester van de Bergen

  • Scenario: Gregorz Rosinski
  • Illustraties: Jean Van Hamme
  • Uitgeverij: Standaard Uitgeverij strips/ Éditions Le Lombard
  • Jaar uitgave: 2013
  • Aantal pagina’s: 48
  • Originele titel: Le Maître des Montagnes (1989)
  • ISBN: 978-9064217586

https://www.standaarduitgeverij.be/product/15-de-meester-van-de-bergen-9789064217586/

Review:

Thorgal strompelt met paard en kar door een besneeuwd landschap als hij plots het geluid van een hoorn hoort. Zijn schrik dat het geluid een lawine zal veroorzaken wordt werkelijkheid maar hij ontsnapt eraan. Een skiër echter wordt bedolven onder de sneeuw.

Even verder komt Thorgal bij een half onder de sneeuw bedolven half afgebrande hut aan. Hij doet voor alle zekerheid eerst een kleine inspectieronde en ontmoet daar een bange kerel die zich verschuilt. Algauw vertelt Torric zijn verhaal dat hij als kind werd ontvoerd door Saxegaard, ‘De Meester van de Bergen’ maar dat hij onlangs is kunnen ontsnappen. Hij is echter wel gewond geraakt aan zijn hand en Thorgal moet enkele van zijn vingers amputeren. Tijdens hun gesprek vond Thorgal een ring in de vorm van een slang die in haar eigen staart bijt. De ochtend erna breekt een balk boven het hoofd van beide mannen en ternauwernood ontsnappen ze eraan bedolven te geraken maar als ze buiten komen is het plots zomer en staat een meisje voor hen. Vlana biedt haar eten en drinken aan eens ze weet dat ze de heren kan vertrouwen. Torric is op slag verliefd. Vlana vertelt dat haar grootvader tien jaar eerder het hutje bouwde en dat ze er nu helemaal alleen woont. Thorgal snapt niks van de magische verandering plots en kerft een teken in een balk van het huis.

Als Thorgal ook zijn verhaal vertelt dat zijn vrouw Aaricia, die opnieuw zwanger is, samen met hun zoon Jolan wacht op hem en dat hij op weg was naar Northland om een boot op te halen om zijn vrouw en zoon mee op te kunnen halen, verdwijnen Vlana en Torric plots en bevindt hij zich opnieuw in het winterse landschap en de vervallen hut. En dan ontmoet hij Saxegaard! Deze heeft echter een rare boodschap voor hem en als Thorgal dacht dat hij al in een avontuur was beland, dan was dat nog maar de proloog want vanaf dan wachten hem heel wat verwarrende en verrassende wendingen.

Dit verhaal flirt opnieuw met een sciencefiction element waarin Thorgal onbewust zijn eigen krachten gebruikt die hij als een Sterrenkind heeft geërfd van zijn volk en vooral van zijn vader en moeder. Door in de tijd te reizen verbuigt hij echter heden en verleden en toekomst en zijn we getuige van wat wetenschappers wel eens het ‘Butterfly Effect’ noemen. Dit verhaal kan je plaatsen in dezelfde categorie waartoe The Sound of Thunder en Back to the Future ook horen. Het veranderen van één klein elementje in het verleden kan grote gevolgen hebben in de toekomst.

Thorgal wacht dan ook een fantastisch avontuur waarbij hij op zoek moet gaan naar een manier om het heden en de toekomst te herstellen.

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder