Thorgal 13. Tussen Licht en Aarde

  • Scenario: Gregorz Rosinski
  • Illustraties: Jean Van Hamme
  • Uitgeverij: Standaard Uitgeverij strips / Éditions Le Lombard
  • Jaar uitgave: 2003
  • Aantal pagina’s: 48
  • Originele titel: Entre Terre et Lumière (1988)
  • ISBN: 978-9064217111

https://www.standaarduitgeverij.be/product/13-tussen-aarde-en-licht-9789064217111/

Review:

Nadat Thorgal en Aaricia teruggekomen zijn uit Mayaxayl waar ze Ogotai en de Chaams versloegen en de kroon van Ogotai eindelijk in hun bezit kregen, ten koste van Kriss van Valnor die zwaar gestraft werd voor haar vreselijke daden en de dood van Tjall de Vurige, beginnen ze te denken aan hun terugkeer naar hun eilandje. De regent en hogepriester Variay en Jolan, die nu Hurakan genoemd wordt, wil ook dat hij samen met zijn ouders en Boomvoet kan blijven om te regeren over de Xinjins. Maar Thorgal moet er niks van weten.

Als er dan een opstand komt binnen de Xinjins en Thorgal, Aaricia en Variay gevangen genomen worden belanden zij in een grot vol kristallen gericht op het zuiden. Ze hebben de keuze: omkomen van de honger en geleidelijk aan uitdrogen en verbranden in de blakende zon of de korte pijn door zich op de rotsen onder de grot te werpen.

Jolan probeert intussen, onwetend dat zijn ouders ten dode zijn opgeschreven, verder zijn krachten uit te bouwen, met de kroon van Otogai kreeg. Maar niks wil werken. En dan hoort hij Maloc met een bediende praten over zijn ouders en beseft hij welk lot hen beschoren is. Hij zoekt dan ook hulp bij de meest onverwachte persoon mogelijk: Kriss van Valnor die op haar berg goud als een oud vrouwtje zit te wachten op de dood. Hoe kan zij helpen, zij die door Ogotai werd behekst? Blijkt dat zij iets uit de kroon haalde die Jolan wel zou kunnen helpen aan zijn krachten én Kriss’ beheksing kan verhelpen. Maar is Kriss wel te vertrouwen?

Thorgal zit intussen ook niet bij de pakken stil. Hij is en blijft een overlever en dan komt ook bij hen hulp uit onverwachte hoek! In een laatste strijd in het Land Qâ worden onze helden geconfronteerd met verraad en wantrouwen!

Dit is het definitieve sluitstuk in de Land van Qâ saga en toont nog maar eens hoe de voorgaande albums eigenlijk allemaal leiden tot dit deel waarin we zien hoe Jolan sterker wordt en zijn erfenis als Kind van de Sterren waar maakt. Het is ook leuk te zien dat we van Kriss van Valnor nog niet verlost zijn want de vete tussen haar en het koppel Aaricia en Thorgal kan nog heel wat leuke momenten opleveren hierna.

We verlaten het Land Qâ hierna en gaan op zoek naar nieuwe avonturen voor de helden!

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder