Oktober

  • Auteur: Søren Sveistrup
  • Uitgeverij: AW Bruna / Standaard Uitgeverij
  • Jaar uitgave: 2018
  • Aantal pagina’s: 544
  • Originele titel: Kastanjemanden
  • Vertaling: Corry van Bree
  • Coverontwerp: Buro Blikgoed
  • ISBN: 978-9400510340

https://www.awbruna.nl/boek/romans/soren-sveistrup/oktober/

Review:

Een jaar na de verdwijning en vermoedelijke moord op haar dochter, Kristine, keert Rosa Hartung terug naar haar post als minister van Sociale Zaken. Een psychisch gestoorde man bekende de moord op haar dochter maar het lichaam werd echter nooit teruggevonden. Net op de dag dat zij haar job terug opneemt krijgt Rosa bedreigingen en wordt op dat moment een lijk gevonden: een op gruwelijke wijze vermoorde vrouw waarvan een hand werd afgezaagd. En op de plaats van de moord vindt men een ‘kastanjemannetje’ terug (een mannetje gemaakt uit kastanjenoten en takjes). Rechercheur Thulin wordt op de zaak gezet, samen met Hess, de rechercheur van Europol die in ongenade is gevallen bij zijn meerderen. Als kort erop een tweede vrouw vermoord teruggevonden wordt waar een kastanjepoppetje wordt achtergelaten blijkt er een link te zijn met de verdwijning van Kristine Hartung. Hess en Thulin zetten alles op alles om nog meer slachtoffers te vermijden en om de dader zo snel mogelijk op te zoeken. Maar de zaak blijkt ingewikkelder dan verwacht en de missie van de moordenaar blijkt zeker nog niet over te zijn.

Het boek zit ook boordevol interessante personages, niet allemaal even aangenaam of herkenbaar maar wel allemaal menselijk. Er is de hardwerkende Thulin die wil veranderen van job om meer tijd met haar dochter door te kunnen brengen. Als alleenstaande moeder is het niet makkelijk een zware job te combineren met het opvoeden van een dochter. Gelukkig heeft ze hulp van de opa van het meisje. Maar de job begint door te wegen zeker als het een heftig moordonderzoek is zoals deze zaak.

Er is Hess die vanuit Den Haag naar Kopenhagen wordt gestuurd om uit de buurt te zijn van zijn baas bij Europol, nadat hij een niet nader genoemde fout heeft begaan en nu op het strafbankje moet zitten. Dus wordt hij op de zaak gezet om Thulin bij te staan. Maar de obsessief compulsieve Hess gaat er helemaal in op waardoor hij zichzelf te makkelijk in de zaak kan verliezen.

Dan is er het gezin Hartung dat nog moet bekomen van de verdwijning van het meisje Kristine. Rosa Hartung stort zich, na een jaar verlof, terug op haar job. Haar man, Steen, blijft met zijn verdriet alleen achter en stort zich in de alcohol en dan is er nog Gustav, hun zoon, die het leven zonder zijn zus net “gewoon” is geworden (er mee heeft leren leven?) als op dat moment hun leven terug omgegooid wordt door de nieuwe zaak die linken lijkt te hebben met de verdwijning en vermoedelijke moord op Kristine.

En dan is er het politiekorps met Nylander, de commissaris die meer botst met Hess dan wie ook. Jansen en Ricks die de zaak Kristine Hartung oplosten maar nu beseffen dat er misschien wel eens fouten begaan kunnen zijn. En dankzij Genz, het hoofd van het Forensisch Instituut, proberen ze de zaak op te lossen met de bewijsstukken die ze vonden.

Dit is een heel sterke, atmosferische, complexe en donkere Scandinavische thriller waarbij de auteur je zo vaak op het verkeerde been probeert te zetten. Je merkt ook bij het lezen van dit boek dat de auteur al lang in de wereld van tv en film werkt waardoor het boek heel filmisch aanvoelt en met elk (kort) hoofdstuk je een stapje dichter zet bij de oplossing van het mysterie, maar zeker niet zonder eerst een aantal keren langs een omweg te gaan waardoor je even van het pad van de dader wordt weggeleid. Ik zit momenteel in een ‘Scandinavische thriller’ flow en dit boek staat zeker heel hoog aangeschreven (het werd me ook door meerdere mensen op instagram als ‘must read’ aangeraden en dat is dan ook de reden dat ik het zo snel mogelijk wou lezen) en doet zeker al zijn eer aan. Je zit bij dit boek echt op het puntje van je stoel en je kan niet stoppen met lezen. Hoewel het boek meer dan vijfhonderd bladzijden telt moet ik zeggen dat het zodanig vlot leest, en heel spannend is, waardoor je eigenlijk racet door het boek. Op de cover staat het perfect omschreven: “Een boek om te bingelezen!” (Het Parool)

Het is eerlijk gezegd wachten tot Søren Sveistrup met een nieuw boek op de proppen komt, wat volgens mij heel veel fans van dit boek ook wel willen! Sveistrup was ook de bedenker van de Deense serie The Killing!

Voor de fans van verfilmingen, op Netflix loopt de verfilming van dit boek (Kastanjemanden aka The Chestnut Man)

De Netflix serie poster

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder