Suske en Wiske 372. Bolhoed Rik

  • Bedenker: Willy Vandersteen
  • Scenario: Peter Van Gucht
  • Illustraties: Wout Schoonis
  • Uitgeverij: Standaard Uitgeverij strips
  • Jaar uitgave: 2024
  • Aantal pagina’s: 48
  • ISBN: 978-9002279744

https://www.standaarduitgeverij.be/product/372-bolhoed-bik-9789002279744/

Review:

In het nieuwste album van Suske en Wiske houden de twee vrienden een garageverkoop bij Lambik. Als tussen de spullen een geheimzinnig metalen doosje gevonden wordt geraakt Lambik zodanig van de wijs dat hij in een coma terechtkomt. Professor Barabas vermoedt dat een trauma uit zijn verleden de oorzaak kan zijn en gaat in zijn geheugen graven.

Lambik en Arthurs vader zit op dat moment in een instelling als zij bij hun depressieve moeder inwonen en Lambik er alle huishoudelijke taken op zich moet nemen. De relatie tussen hem en zijn moeder is verziekt en Lambik voelt geen liefde van Cerise.

Samen met Arthur vindt hij een bolhoed en waant zich onmiddellijk als één van zijn grote striphelden, Barry Bowler de detective. Als Lambik de grote speurneus gaat uithangen slaagt hij erin een echte heldendaad te verrichten. Maar als hij gehuldigd wordt komt zijn moeder niet opdagen. Zij is onderweg naar London, met haar nieuwe vrijer. Onderweg sterft ze echter en blijven Lambik en Arthur alleen achter. En dan krijgt hij een metalen doosje (hét doosje) dat van zijn moeder blijkt te komen. De vrienden ontdekken de reden van het onverwerkte trauma. Suske en Wiske gaan terug in het verleden om Lambik te helpen de puzzel van het doosje op te lossen. Maar er blijkt toch een kaper op de kust te zijn.

In deze strip duiken we in het verleden van Lambik, waar hij als jonge snaak in een niet zo aangename situatie leeft. Ook zijn broer Arthur is van de partij, hoewel hij hier nog niet ‘de vliegende aap’ blijkt te zijn.

Het is alvast een heel typisch Suske en Wiske album waarbij we de teletijdmachine ook nog eens aan het werk zien. met Lambiks bescheidenheid en de nodige grappen is het terug een aangename strip om te lezen. We keren terug naar het London van de jaren vijftig ongeveer. Er is zelfs een mini-strip in deze strip, het verhaal rond Barry Bowler!

De strip raakt ook wel enkele minder aangename thema’s als depressie, verwaarlozing en het verlies van een ouder aan.

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder