De Jaren ‘90 – Huis van Alijn Gent

  • Teksten: Marie Vandecaveye, Sam De Schutter, Eva Dierickx, Marit Van der Jeugt & Stevn Van Herreweghe
  • Uitgeverij: uitgeverij Lannoo
  • Aantal pagina’s: 240
  • Vormgeving: ASB
  • ISBN: 978-9401497015

https://www.lannoo.be/nl/de-jaren-90

https://huisvanalijn.be/nl/agenda/expo-90s (tot 21.04.24 in het Huis Van Alijn: de expo ‘De Jaren ‘90’

Review:

Zin in een nostalgisch tripje? Om je jeugd te herbeleven? Dan is dit boek iets voor jou!

De jaren 90 zijn helemaal terug! Eerst was er het tv-programma ‘De Jaren 90 voor Tieners’ met Steven Van Herreweghe die een aantal tieners meenam doorheen de nineties. Dan kwam de expo ‘De Jaren 90’ in het Huis Van Alijn in Gent en toen kwam het aanvullende boek over de expo!

Het boek is, zoals ik al zei, een goede aanvulling aan de expo en is een verzameling van fotomateriaal (een greep van spullen die ook in het Huis Van Alijn te zien zijn) en dompelt je in een decennium waar internet en gsm’s/smartphones nog in hun kinderschoenen staan, waar mensen nog naar een gigantische beeldbuis tv kijken (maar dat wel meer doen door de opkomst van de commerciële televisie, met heel wat nieuwe zenders) en waar reizen naar (verre) andere landen almaar populairder wordt.

Persoonlijk heb ik heel wat leuke herinneringen aan de jaren waarin ik als tiener leefde en kon genieten van fantastische muziek, heerlijke films en een kledingstijl die ik nooit meer zal kunnen evenaren. Maar natuurlijk blijven vaak enkel de leuke herinneringen plakken…

Want de jaren negentig waren ook de jaren waarin de Golfoorlog werd uitgevochten, Kosovo in een oorlog verwikkeld raakte, Marc Dutroux zijn vreselijke daden uitvoerde, we daardoor collectief op straat kwamen in een witte mars, Frankrijk nieuwe atoombommen liet testen, ondanks protest…

Maar daartegenover staat wel dat de Berlijnse Muur net voor de nineties viel, de grenzen in Europa wegvielen, het begin zagen van de euro en er meer tolerantie kwam voor ‘andersgeaarde’ mensen (toen werd de term holebi gebruikt)

Voor mij waren de jaren 90 een afwisseling van heel leuke momenten (coming out, parties, jong zijn, Stephen King ontdekken en dan nog meer schrijvers en films zoals Jurassic Park, Independence Day, Armaggedon, Pulp Fiction, The Full Monty, Beautiful Thing, Titanic… noem maar op)

Het laatste thema in dit boekje ligt me ook heel nauw aan het hart: de muziek van de jaren 90! Er gaat niet namelijk geen dag voorbij dat ik naar muziek uit dat decennium luister… van soundtracks tot pop en heel veel rock uit die tijd!

Voor mij waren expo en dit boek alvast een heel leuke ervaring en ik ben ervan overtuigd dat heel wat mensen van mijn leeftijd die opgroeiden in de nineties hier heel wat zullen uithalen. (Perfect cadeautje voor de feestdagen?)

Filmavondje? Kies maar een leuke cassette uit

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder