Weg des Doods

  • Auteur: Christopher Golden
  • Uitgeverij: Boekerij / Uitgeverij Lannoo
  • Jaar uitgave: 2023
  • Aantal pagina’s: 302
  • Originele titel: Road of Bones (2021)
  • Vertaling: Marike Groot & Sander Brink
  • Coverontwerp: Jonathan Bush
  • ISBN: 978-9022599341

https://www.boekerij.nl/producten/weg-des-doods-9789402321401

Review:

Twee documentairemakers, Jack Prentiss en Felix ‘Teig’ Teigland zijn naar Siberië gekomen om een documentaire te schieten langs de Kolymasnelweg, beter gekend als de ‘Weg des Doods’ omdat daar honderden Goelag gevangen onder begraven liggen.

Als ze hun gids oppikken rijden de heren richting Achoest, een dorpje waar de mensen (over)leven in barre en ijskoude toestanden en waar Jakoets wordt gesproken, een lokaal dialect. Onderweg naar Achoest pikken ze Nari op, die met autopech aan de kant van de weg staat en op het punt staat te bevriezen.

Als het gezelschap uiteindelijk in Achoest aankomt blijkt niemand aanwezig te zijn in het dorp. Het lijkt wel alsof iedereen plots uit hun huizen is vertrokken, alles achterlatend zoals het er op dat moment bijstond. En dan vinden ze nog één iemand terug, een meisje Una die geen woord zegt en maar catatonisch voor zich uit zit te staren. Ze besluiten uit het dorp te vertrekken en Una mee te nemen. Maar dan verschijnt een bizar figuur vergezeld van schaduwwolven! Op dat moment begint een ware overlevingstocht langs de Kolyma snelweg.

Ik kende Christopher Golden van zijn non fictie boeken die hij over het werk van stephen King schreef dus het verbaasde me dan ook niet te zien dat hij zelf met een horrorverhaal op de proppen kwam. Het boek bewerkt enkele herkenbare elementen, zoals folk horror en een uitzichtloze situatie in een geïsoleerde omgeving. Dus qua setting is dit boek zeker niet nieuw… voor mij riep het begin van het boek herinneringen op aan ‘Phantoms’ van Dean Koontz. En naarmate het boek vordert, wordt het een mix van Krampus en Midsommar (twee films).

Het leuke aan dit boek is hoe het opbouwt naar een climax en hoe snel dat leest. Golden trekt de lezer mee in zijn verhaal en doet je gissen naar wat er aan de hand is en wie die ‘parni’ is… maar wat mij verbaasde is hoe het laatste stuk van het boek een beetje de mist ingaat en ik nooit echte antwoorden kreeg op mijn vragen. Er wordt een snelle uitleg gegeven en ineens ontaardt het verhaal een beetje waardoor het einde nogal rommelig is. De personages zijn ook niet echt heel diep uitgewerkt waardoor ze vlak blijven en, behalve Nari dan, geen echte impact hebben op het verhaal.

Maar het is een spannend en eng boek! De sfeer die wordt gecreëerd in combinatie met de ijskoude Siberische locatie doet je zelf huiveren… dus trek je (fake) bontjas maar aan en trek die dikke muts maar een beetje dieper over je oren alvorens ze afvriezen.

English:

In Siberia, along the Kolyma highway, hundreds of Goelag prisoners lost their lives and their bones are left underneath the road. In this desolate and extremely cold area, two documentary makers are planning on shooting ned material. Felix ‘Teig’ Teigland and Jack Prentiss pick up their guide and head out to Achoest, a small village where people need to survive in these extreme conditions. Along the way of the Kolyma highway they meet Nari, who is stranded when her car died on her. They take her along to Achoest.

Once they arrive there something very weird and eerie is going on: everyone is gone and left in a hurry apparently. Apart from a little girl, Una. Prentiss and Teig don’t trust it and try to leave Achoest but before they get the chance they are attacked by a bizarre figure, the Parni, and his shadow wolves! The five need to fight for their lives to get out of there and a struggle along the Kolyma highway is fought!

An eerie folk horror story by the man that (co-)wrote the book about Stephen King’s Universes. So him writing his own horror novel isn’t a real surprise. The first three quarters are very fast and got me on the edge of my seat (bundled in a warm jacket!) but somewhere along the last act in the story I got lost and never truly got what was going on. Apart from Nari, the characters in this novel are a bit flat and it’s more about the action than about character development here.

It’s a great start and I’m definitely looking forward to more of Christopher Golden’s work!

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder