De Canon van Vlaanderen in 60 Vensters

  • Eindredactie: Remco Houtman-Janssen
  • Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts
  • Jaar uitgave: 2023
  • Aantal pagina’s: 320
  • Coverontwerp: Rouwhorst + Van Roon
  • ISBN: 978-9463939232

https://www.borgerhoff-lamberigts.be/shop/boeken/de-canon-van-vlaanderen-in-60-vensters

Review:

In navolging van de Canon van Nederland wou Vlaanderen zijn eigen canon met als doel de geschiedenis van deze streek in beeld te brengen, om de Vlaming/Belg bewust te maken van zijn oorsprong en historische verloop maar ook om dit te gebruiken in het onderwijs. In de intro wordt verwezen dat er de hoop bestaat dat er ook ooit een Canon van België wordt samengesteld, ook al zal dat veel overlappen met deze canon, ik koester diezelfde hoop aangezien we over beide landsdelen en over de drie taalgebieden in ons land eigenlijk allemaal van elkaar nog veel te leren kunnen hebben. Dus ik hoop dat onze regering ook hier snel werk van maakt! (Misschien met tijd ook een Canon van Europa?)

Het boek is samengesteld uit zestig ‘vensters’, gaande van hertogen, koningen, keizers en bezetters tot bekende schrijvers en muzikanten die iets betekend hebben in deze contreien. Maar ook en vooral historische gebeurtenissen (die ik al eerder in andere historische boeken mocht tegenkomen) zoals de Romeinse overheersing, de Guldensporenslag, de Bourgondische tijd, de wereldoorlogen en zoveel meer.

Elk hoofdstuk is onderverdeeld in een tijdsaanduiding met een korte inhoud.

Dan wordt het er verder ingezoomd op het thema.

Uiteindelijk krijgen we extra info aan de hand van een element focus waar er iets dieper wordt ingegaan op dat thema.

Dit is alvast het boek voor enerzijds liefhebbers van geschiedenis die een mooi overzicht willen krijgen van Vlaanderen, maar evengoed voor mensen in de erfgoed- en toerismesector. Scholen kunnen ook veel halen uit dit boek dat als perfecte leidraad kan dienen zowel in lagere als hogere leerjaren. Het perfecte didactisch materiaal met andere woorden!

Elk venster wordt aan de hand van heel mooie foto’s gestaafd en aangetoond. Eveneens staan er kaarten in, schilderijen of tekeningen en/of foto’s van personen, gebeurtenissen en/of locaties met de nodige uitleg in de voetnoten.

In De Canon van Vlaanderen in 60 vensters krijgen de lezers een mooi overzicht, gestaafd met extra informatie en beeldmateriaal!

Ik was ook verbaasd en enigszins ook tevreden te lezen dat de samenstellers van dit boek de vinger leggen op de pijnpunten dat het land (in uitbreiding de rest van de wereld natuurlijk, zoals klimaatverandering) mee worstelt en dat er ook stilgestaan wordt bij de uitdagingen die in de toekomst nog komen. Het is duidelijk dat welvaart een hoge kost kan hebben en daar zal naar moeten gehandeld worden.

Wie meer wil weten:

Er is ook een website rond de Canon van Vlaanderen:

https://www.canonvanvlaanderen.be

Het boek werd samengesteld door een commissie van mensen van academici van verschillende sectoren en universiteiten.

Deze zijn: Kevin Absillis (waar ik eerder ook al het boek ‘Het slechte geweten van Vlaanderen’ heb gelezen en gereviewd); Tinneke Beeckman, Wim De Clercq, Katlijne Van der Stighelen, Cathérine Verleysen, Jan Dumolyn, Hind Fraihi, Frank Willaert en Wim Heylen en was onder voorzitterschap van Emmanuel Gerard.

Plaats een reactie

Ontdek meer van Looneybooks79

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder