Boek recensie ‘Nummer Twee, de jongen die nét niet Harry Potter werd’

  • Auteur: David Foenkinos
  • Uitgeverij: Borgerhoff en Lamberigts
  • Jaar uitgave: 2022
  • Originele titel: Numéro deux (2022)
  • Vertaling: Jef De Temmerman
  • Aantal pagina’s: 246
  • Cover ontwerp: Rouwhorst + Van Roon
  • ISBN: 978-9463938365
  • Mijn rating: 4/5

Synopsis:

Na het fenomenale succes van de Harry Potter-boeken, stemt auteur J.K. Rowling toe om haar geesteskind op het grote scherm te laten verschijnen. In 1999 begint de zoektocht naar een jongen die het gezicht van de kleine tovenaar met de ronde bril zal worden. Van honderden acteurs blijven er uiteindelijk twee kanshebbers over. Een van hen zal de rol nét niet te pakken krijgen, en voor altijd nummer twee zijn.

Voor zijn nieuwste roman verdiepte bestsellerauteur David Foenkinos zich in de wereldberoemde Harry Potter-saga en vertelt het verhaal van de jongeman die net naast de eeuwige roem greep.

https://www.borgerhoff-lamberigts.be/shop/boeken/nummer-twee

Review:

Een proef exemplaar gekregen van Uitgeverij Borgerhoff en Lamberigts… verschijnt op 15 november 2022 in een Nederlandse vertaling!

L’édition française

Wat als je auditie doet om een personage te vertolken in een film, waar je de gedoodverfde kandidaat voor bent zowel qua uiterlijk als qua gedragingen en karakter, maar een ander gaat lopen met de rol, op het laatste nippertje? Hoe reageer je hierop, als tienjarige? Martin beleefde het…

Martin Hill woont met zijn vader in London, zijn moeder in Parijs sinds de scheiding. De tienjarige jongen raakt in de ban van de boeken van J.K. Rowling over een tovernaarsjongen Harry Potter. De boeken worden wereldwijd verslonden en worden de meest gelezen boeken ter wereld.

Martins vader werkt in de filmwereld en als op een dag de oppas van Martin niet kan komen neemt hij hem mee naar zijn werk, laat hem in alle rust in een hoekje achter terwijl hij zijn werk doet. Op dat moment komt een producer langs en ziet de jongen zitten en meent zijn ‘Harry Potter’; voor de aankomende verfilming, gevonden te hebben. Samen met John, Martins vader, gaan ze naar de auditie en algauw blijkt Martin heel geschikt voor de rol, met ronde brilletje en al! Maar de geschiedenis zal anders blijken te verlopen want daar komt aanstormend talent Daniel Radcliffe op de proppen… and the rest is history, as they say!

Martins leven neemt een gans andere wending dan waar hij zich had op zitten verheugen. Geen filmrol, terug ‘plain’ Martin zijn… en dan verliest hij nog eens zijn vader ook en moet hij bij zijn moeder en haar nieuwe man, Marc, gaan wonen…

Van dat moment wil Martin niks meer met Harry Potter te maken hebben, wat heel lastig zal blijken aangezien het grote succes van zowel de boeken als de verfilmingen. Hij geraakt dan ook in een depressie en wendt zich volledig van alle mensen af rondom zich, uit zelfbescherming om niks te horen te krijgen rond de jongen die hij nét niet mocht spelen.

Zijn stiefvader, Marc, en diens zoon uit een vorig huwelijk, Hugo, blijken dan ook niet zo lief en hartelijk voor Martin. Het leven van de tiener begint quasi parallel te lopen met dat van ‘The Boy who lived’ in de boeken…

Er is zo’n mooie boodschap in dit boek waar we lang niet bij stilstaan, namelijk welke gevolgen hebben bepaalde keuzes voor hen die we niet kiezen? Welke impact heeft hoop die niet beantwoord wordt?

Angst is altijd irrationeel (denk maar aan arachnofobie) en Martins angst om geconfronteerd te worden met wie hij had kunnen zijn maar niet is geworden, heeft zo’n invloed op zijn dagelijkse leven dat het hem haast verstikt.

Foenkinos kreeg het idee dit boek te schrijven na een artikel te hebben gelezen op ‘HuffPost’ in 2016, waar de ‘casting director’ Janet Hirshenson zei dat Radcliffe ‘net dat ietsje meer had’ waardoor hij gekozen werd uiteindelijk. (Zie link onderaan)

https://www.huffpost.com/entry/the-real-reason-daniel-radcliffe-was-cast-as-harry-potter_n_585b7664e4b0d9a594572683

Dat zette Foenkinos aan het denken, wie was de andere kandidaat dan en welke impact heeft zoiets op diens leven om net niet gekozen te worden. Hieruit vloeide dan dit boek. En met een zekere flair van tragi-komedie verwerkt Foenkinos dit verhaal tot een knap boek, waarin realiteit en fictie zodanig verweven zitten dat je bij momenten stilstaat bij het verhaal en je afvraagt of dit allemaal echt is gebeurd.

De verwijzingen naar het leven van Rowling, de vele film referenties en enkele personages zijn letterlijk uit het leven geplukt, maar natuurlijk is het schrijnende dramatische verhaal van Martin pure fictie.

En toch kan dit verhaal veel mensen aanspreken. Eerst en vooral de Harry Potter fans, want komaan wie wil niet weten hoe je Potter net niet wordt? (Dit is natuurlijk geen verhaal over tovenaars maar wel eentje dat kan doen dromen en dat dromen niet altijd bedrog zijn, alhoewel Martin daar anders zal over denken natuurlijk)

Elke literaire freak zal dit boek ook zeker kunnen lusten! Want met een heel mooie taal beschrijft Foekinos hoe de jongen afdaalt in zijn eigen ellende en zijn strijd om dit te boven te komen.

Ik geef wel toe, het laatste deel in dit boek (deel 4) was voor mij misschien niet echt nodig geweest, maar je merkt dat de schrijver zijn verhaal een ‘happy end’ wil bezorgen en dat op deze manier heeft gedaan. Maar net dat laatste beetje mysterie had ook niet slecht geweest, aan het einde van deel 3.

Neemt natuurlijk niks weg van het feit dat dit een prachtig geschreven boek is! Dus vanaf 15 november kan je dit dan ook overal kopen!

English review:

Number Two tells the story of the boy that auditioned to play Harry Potter in the movies but became second, behind Daniel Radcliffe. This failure has a certain impact on the boy’s life and will instigate a fear and aversion to everything Harry Potter related.

I truly enjoyed the writing and the story. The dramatic story and the many ways Martin is confronted with his fear and aversion, fortified by actions by his stepfather and stepbrother, control his entire teenage and young adult life. No one, even his mother, can help him get over this feeling of failure.

I loved how the writer made me doubt whether this was a true story, but after some research I found out that he mixed bits of true story with those from his imagination (Martin and his family don’t exist!) but it gives testament to how well this was written!

This book will appeal to a lot of people, literary fans but also the Harry Potter freaks out there, I’m sure.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: